Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak overkapping: soorten & kosten

Een sedumdak is een groendak met allemaal vetplantjes erop. Vaak zie je zo’n dakbedekking op gewone daken, maar ook op overkappingen is een sedumdak mogelijk. Wat zijn precies de voordelen van een sedumdak overkapping? Welke opties zijn er allemaal? En hoeveel kost dit? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen sedumdak overkapping
Soorten sedumdaken
Kosten overkapping met sedumdak
Sedumdak op overkapping: stappenplan
Aandachtspunten bij een sedumdak
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Op welke overkappingen is een sedumdak mogelijk?

Een sedumdak op je overkapping is mogelijk bij meerdere daksoorten. Zolang de dakconstructie in een goede staat is en je dak het gewicht kan dragen. De daksoorten waarop je sedum kan plaatsen, zijn de volgende:

  • Overkapping met plat dak: sedum is uitstekend als dakbedekking op platte daken. Om het sedumdak komt nog een rand grind te liggen, zodat de plantjes niet verschuiven. Groen op een plat dak vergt normaliter wat onderhoud, maar met sedum valt dat heel erg mee.
  • Overkapping met schuin dak: ook op een schuin dak kan je sedum plaatsen. De werkwijze is hierbij aangepast aan de hellingsgraad van je dak. De vakspecialist legt ook een dikkere substraatlaag aan dan bij een plat dak en gebruikt een anti-schuifmechanisme bij steilere daken. Zo blijven de vetplantjes mooi liggen.

Wil je er zeker van zijn dat het dak van jouw overkapping geschikt is voor een sedumdak? Een expert komt graag bij je langs om de overkapping te bekijken en de mogelijkheden te bespreken. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

sedumdak overkapping

 

Voordelen van een sedumdak overkapping

Een sedumdak geeft je overkapping een natuurlijke en frisse look. Maar er zijn nog meer pluspunten te noemen. De voornaamste voordelen van een sedumdak overkapping zijn:

 

  • Meer biodiversiteit: een sedumdak overkapping zorgt voor een betere luchtkwaliteit en minder CO2. Ook trekken de plantjes allerlei insecten aan. Hierdoor draag je met je overkapping je steentje bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.
  • Langere levensduur: je sedumdak gaat langer mee dan andere dakbedekkingen. Sedum beschermt je dak namelijk tegen natuurlijke invloeden zoals regen, hagel, temperatuurwisselingen, zon, …
  • Betere isolatie: een sedumdak zorgt voor een betere isolatie van je overkapping. Zo is het in de zomer al snel een aantal graden kouder. Je kan dus nog steeds redelijk koel buiten zitten onder je overkapping tijdens warme dagen.
  • Geluiddempend: sedum zorgt niet alleen voor warmte-isolatie, maar ook voor betere geluidsisolatie. Het dempt namelijk geluiden van buitenaf, zoals regen en hagel.
  • Afvoer regenwater: sedum kan vocht opslaan en langdurig vasthouden. Zo gaat de afvoer van regenwater trager en raakt de riolering niet overbelast.

Wil je meer weten over sedumdaken op overkappingen? Een vakspecialist bespreekt graag alle mogelijkheden met je. Kom vrijblijvend in contact met meerdere sedumdak-experts.

 

Soorten sedumdaken voor overkappingen

Er zijn verschillende soorten sedumdaken beschikbaar. Welke je kiest is afhankelijk van je dak, je budget, wensen, … Voor een overkapping heb je keuze uit de volgende soorten sedumdaken:

  • Sedummatten: zulke matten zijn een eenvoudige manier om een sedumdak aan te leggen. Vaak zijn de matten al voor een groot deel begroeid, waardoor je relatief snel en eenvoudig een groen sedumdak kan hebben. Dit scheelt arbeidskosten en biedt snel resultaat.
  • Sedumcassettes: deze zijn ook al voor een groot deel begroeid en erg makkelijk aan te leggen. De cassettes komen als puzzelstukken in elkaar te liggen. Bovendien bevatten ze al drainagelagen, waardoor alleen nog beschermende folie en grind nodig zijn.
  • Sedumstekken: stekken zijn kleine sedumplantjes. Zulke stekken aanplanten op je overkapping is zeker mogelijk, maar kost veel tijd. Ook duurt het nog 2 tot 3 jaar voordat de planten volledig volgroeid zijn.

Meer weten over sedumdak overkappingen? In principe zijn bovenstaande sedumdaken allemaal geschikt voor je overkapping. Toch past een bepaalde soort bedekking mogelijk het beste in jouw situatie. Een expert kan je hierover informeren. Ontvang nu gratis advies over een sedumdak op jouw overkapping.

 

Kosten overkapping met sedumdak

De prijs voor een overkapping met sedumdak verschilt sterk, tussen € 45 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Dit heeft vooral te maken met de oppervlakte en de bereikbaarheid van het dak. Een sedumdak is iets duurder dan andere dakbedekkingen, maar gaat ook aanzienlijk langer mee.

Ook gelden er bepaalde subsidies voor de aanleg van een sedumdak op je overkapping. Deze zijn per gemeente verschillend en het is dus handig om de website van jouw gemeente te raadplegen. Zo weet je of jij recht hebt op een subsidie.

TIP: een expert uit jouw regio is op de hoogte van de subsidies die gelden in jouw gemeente. Ook kan je geld besparen door een aantal offertes te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

overkapping met sedum

 

Stappenplan sedumdak op overkapping

Een sedumdak aanleggen op je overkapping vraagt om de nodige werkzaamheden. Hieronder een stappenplan van een vakspecialist.

 

  1. Dak controleren

    Je moet er zeker van zijn dat je dakconstructie het gewicht van het sedumdak aankan. Dit is een behoorlijk gewicht van 40 tot 70 kg per m2. Ook kan een dakspecialist de bekleding van je overkapping controleren, zodat je er zeker van bent dat er geen lekkages zijn.

  2. Onderlagen aanbrengen

    Een expert legt je sedumdak in een aantal lagen aan. Hierbij heb je een wortelwerende laag, een drainagelaag voor de afwatering en een filterdoek. Daarbovenop komt een substraatlaag van daktuinaarde, waardoor de planten een goede voedingsbodem hebben.

  3. Beplanting plaatsen

    Hierna is het tijd voor het leuke deel: de beplanting zelf. Hiervoor kan je sedumcassettes of matten gebruiken. Ook kan je de beplanting los aanleggen bovenop het dak, maar dit kost aanzienlijk meer tijd en werk.

  4. Overkapping afwerken

    Aan de dakranden komt een laag grind als de randen van je dak niet hoog genoeg zijn. Zo glijden of waaien de plantjes niet zomaar van je overkapping af. Ook komt er een boldraadrooster in de afvoer en grind rond die afvoer. Zo voorkom je verstoppingen.

 

Aandachtspunten bij een sedumdak

Bij het aanleggen van een sedumdak op je overkapping zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Als je niet let op deze aandachtspunten, kan er veel fout gaan bij de aanleg. Ook kan je te maken krijgen met vervelende gevolgen zoals lekkages of beschadigingen aan je dak. Het gaat hierbij om het volgende:

 

  • Goede dakconstructie: een goede dakconstructie is van essentieel belang bij het plaatsen van een sedumdak. Als de constructie niet goed is, kan je overkapping het gewicht van de planten niet aan. Met alle gevaren van dien.
  • Oriëntatie dak: ook de oriëntatie van je dak is van belang om de plantjes mooi te houden. Sommige planten kunnen goed vol in de zon staan, maar andere hebben juist meer schaduw nodig. Een vakspecialist zal hier rekening mee houden.
  • Onderhoud sedum: bij een sedumdak hoef je zelf weinig te onderhouden. Eens of tweemaal per jaar bijknippen, bemesten en het onkruid verwijderen is voldoende.
  • Goede afvoer: ook al doet de vakspecialist er alles aan om je afvoer niet verstopt te laten raken, is dit soms toch het geval. Het is dan ook van belang om regelmatig te controleren of je afvoer nog goed werkt. Als je afvoer verstopt is, brengt dit vervelende gevolgen met zich mee.

Wil je zeker zijn van een mooi en goed aangelegd sedumdak op je overkapping? Werk dan samen met een ervaren expert uit je buurt. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers