Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak gewicht

Wil je graag je dak verfraaien met sedum? Dan moet je rekening houden met enkele factoren. Eén daarvan is het gewicht van je sedumdak. Deze factor bepaalt namelijk of het mogelijk is om te kiezen voor dit type dakbedekking. Ben je al overtuigd van de vele voordelen? Dan overlopen we hieronder wat belangrijk is met het oog op dit groendak gewicht.

Ga snel naar:
Sedumdak gewicht: belangrijke factoren
Soorten groendakopbouw o.b.v. gewicht
Wat kost een groendak?
Waarom vertrouwen op een specialist?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is het gewicht van een groen dak?

Een sedumdak is een extensief groendak met sedumplantjes, kruiden, grassen, … Het gewicht van je sedumdak hangt vooral af van het type, de opbouw van het daksysteem en het gewicht bij totale verzadiging met water. Een extensief groendak weegt 40 à 150 kg per m². Naast sedumdaken bestaan er ook intensieve groendaken met struiken, bloemenperken en zelfs bomen. Door hun grotere gewicht zijn deze groendaken minder geschikt voor een renovatie dan sedumdaken.

Sedumdak plaatsen? Neem contact op met een groendakexpert actief in je regio. Die bekijkt de mogelijkheden, ontwerpt samen met jou het groen dak en plaatst deze op een duurzame manier. Geïnteresseerd? Wij brengen je gratis in contact met geschikte vakmannen.

gewicht sedumdak

 

Sedumdak gewicht: belangrijke factoren

Het gewicht van een sedumdak vormt een doorslaggevende keuzefactor. Kan je wel kiezen voor een groendak? Of helemaal niet? Om dit te bepalen, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 

1. Stevigheid van je dakconstructie

Kan een groendak op elk dak? Neen. Daarvoor moet je vooral rekening houden met de stevigheid van de dakconstructie. Op basis van je draagstructuur kies je de meest geschikte groendakopbouw. Hou je hier geen rekening mee? Dan kan je dak verzakken, ontstaan er lekkages, … Om zeker te zijn dat je dak stevig genoeg is, berekent een aannemer nauwkeurig de draagkracht.

 

2. Daktype

Extensieve groendaken kan je zowel op platte daken als op licht hellende daken plaatsen. Wil je sedum op een schuin dak plaatsen? Dan moet je rekening houden met een schuine belasting. Daardoor ligt het sedumdak gewicht per m² nog hoger omdat de matten of cassettes bovenop elkaar gestapeld liggen of tegen elkaar duwen. Daarom plaatst een vakman in dit geval een speciaal anti-schuifsysteem.

 

3. Dakbekleding

De dakbedekking waarop je groendak komt te liggen moet aangepast zijn aan de vegetatiematten, sedumcassettes of -stekken. Idealiter is je dakbekleding aangepast aan zware weersomstandigheden, is die vervaardigd uit stevig materiaal en kan het extra dakbelasting verdragen. In de meeste gevallen is EPDM ideaal, maar ook PVC en bitumen met een wortelwerende folie zijn geschikt.

 

4. Drukvastheid van het isolatiemateriaal

De isolatiematerialen zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte uit het huis ontsnapt. Plaats je een sedumdak bovenop je dakbekleding en -isolatie? Dan moeten je isolatiematerialen bestand zijn tegen hoge statische (de dakbekleding, het groendaksysteem, …) en dynamische belasting (sneeuw, regen, …).

 

5. Afwatering

Ten slotte is ook de afwatering belangrijk. Een groendak absorbeert water waaraan de begroeiing zich kan laven. De vegetatie neemt dit vocht (gedeeltelijk) op, een gedeelte verdampt en een ander gedeelte wordt weer afgevoerd. Daarom is een doordachte afwatering cruciaal.

 

Vertrouw op de ervaring van een groendakexpert

Bij het bepalen van het totale gewicht van je sedumdak per m² speelt het soort en de dikte van de substraatlaag een grote rol. Hoe dikker deze laag, hoe zwaarder je sedumdakconstructie. Net daarom is het belangrijk om alle bovenstaande factoren in acht te nemen. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Vertrouw daarom op een groendakexpert. Die adviseert je uitgebreid en zorgt voor een oplossing op maat van jouw dak.

Groendakexpert nodig? Kom gratis in contact met een expert actief in je regio.

 

Verschillende soorten groendakopbouw o.b.v. gewicht

sedumdak gewicht

Is je dak geschikt voor een sedumdak? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden. Hieronder bespreken we de belangrijkste opties met hun gewicht:

 

OPTIE 1: licht gewicht groen dak

Is je dak niet bestand tegen veel bijkomende belasting? Dan is een extensief lichtgewicht sedumdak de oplossing. Om het gewicht beperkt te houden, bestaat zo’n groendak uit een speciale drainageconstructie en een aangepast substraat. Het gaat om een rol van minerale wol, voorzien van een capillair systeem en aangevuld met organische bestanddelen. Uiteindelijk bedraagt het gewicht zo’n 45 à 55 kg per m².

Wanneer is dit een goede keuze? Dit groendak plaats je op bestaande gebouwen en kleine bijgebouwen als schuurtjes, carports, … In de meeste gevallen hoef je de bestaande dakconstructie niet te verstevigen.

 

OPTIE 2: extensief groendak

Een regulier sedumdak of extensief groendak is zwaarder dan het speciale lichtgewicht type. In dit geval kan het gewicht oplopen tot 45 à 150 kg per m². In vergelijking met een lichtgewicht sedumdak situeert het grootste verschil zich in de opbouw van de substraatrol. Daarin bevindt zich volwaardig daktuinsubstraat met alle noodzakelijke meststoffen. Het gewicht van die substraatlaag hangt af van het type beplanting: hoe hoger de biodiversiteit, hoe dikker de substraatlaag.

Wanneer is dit een goede keuze? Zo’n groendak is ideaal voor renovaties & nieuwbouw. Let op: het dak van de bestaande woning moet wel voldoende draagkracht hebben. Anders zijn aanpassingen nodig als het verstevigen van de dakconstructie.

 

Alternatief: intensief groendak

Is je dak stevig genoeg? En droom je van een luxueus dakterras? Dan kan je een intensief groendak overwegen. Onthoud dat het gewicht van de dakbelasting hierbij flink de hoogte in schiet: tussen de 100 à 1.500 kg per m². Dit is te wijten aan het feit dat je substraatlaag vele malen dikker is doordat je ook struiken, bloemen, … en zelfs bomen in een daktuin kan verwerken. Dit zorgt voor een zwaardere en complexere groendakopbouw.

Interesse in een extensief of intensief groendak? Neem contact op met een groendakspecialist. Hij adviseert je uitgebreid en bestudeert welk type groendak mogelijk is in jouw situatie. Kom in contact met een expert via het aanvraagformulier.

 

Wat kost een sedumdak?

Doorgaans betaal je tussen de € 40 à 100 per m² (excl. btw & incl. plaatsing) voor een extensief (lichtgewicht) groendak. De prijs van een sedumdak hangt vooral af van de opbouw en het type (sedumstekken, -matten of -cassettes). Daarnaast bepaalt ook de moeilijkheidsgraad van de plaatsing het prijskaartje.

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je graag een concrete projectprijs ontvangen voor jouw sedumdak? Neem dan contact op met verschillende professionals actief in je regio.

 

Bespaar dankzij een groendak subsidie

In Nederland kan je in bepaalde gemeentes een mooie subsidie krijgen voor je groendak. Hoeveel die bedraagt en aan welke voorwaarden je moet voldoen, hangt af van regio tot regio. Informeer dus op voorhand goed bij je gemeente. Zo loop je zeker geen subsidies mis.

TIP: een vakman helpt je graag verder met je subsidieaanvraag en de samenstelling van je sedumdak. Wil je zeker zijn dat je groendak beantwoordt aan alle vereisten? Dan is hij de ideale contactpersoon. Vind hier een expert actief in je regio.

 

 

Groen dak gewicht

Waarom vertrouwen op een groendakspecialist?

Zelf een sedumdak plaatsen is mogelijk, maar daarvoor heb je aangepaste materialen nodig. Bovendien moet je ook achterhalen of je dak stevig genoeg is om het verzadigde gewicht van je groendak te kunnen dragen. Doe daarom meteen een beroep op een ervaren vakman. Zo ben je zeker van…

  • Berekening dakbelasting & dakanalyse: een expert is op de hoogte van alle factoren die de finale belasting van je dakconstructie bepalen. Daarnaast maakt hij ook een uitgekiende analyse van je dak. Wat is de hellingsgraad? Hoe is het dak georiënteerd? Vangt je dakoppervlak veel of weinig schaduw?
  • Advies op maat: op basis van deze berekening en de analyse stelt hij de meest geschikte sedumdakopbouw voor. Volstaat een lichtgewicht extensief groendak met een beperkte hoeveelheid sedums? Of kan je best ook grassen en kruiden in de vegetatie laten verwerken?
  • Veilige & snelle plaatsing: een dakexpert beschikt over de juiste technische know-how om je groendak veilig en duurzaam te plaatsen. Hij voorkomt o.a. scheuren in de dakbekleding, bekijkt de mogelijke waterafvoeren, … en plaatst je sedumdak volgens de regels van de kunst.
  • Financiële voordelen: genieten van de sedumdaksubsidie? Dan moet je samenwerken met een vakman. Hij is op de hoogte van de verschillende subsidievereisten, bezorgt je de nodige documenten en helpt je graag verder met het invullen van de juiste formulieren.

Vakmannen vergelijken? Dat kan! Zo krijg je niet alleen zicht op de verschillende prijzen en adviezen, maar kan je ook ontwerpen en ideeën naast elkaar leggen. Het resultaat? Een realisatie op maat van jouw smaak én jouw dak. Start hier je aanvraag.

 

Veelgestelde vragen sedumdak

Wil je meer informatie over sedumdaken? Dan kan je terecht bij een groendakspecialist actief in je buurt. Hieronder helpen we je alvast verder met het antwoord op enkele veelgestelde vragen omtrent groendaken:



  • Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig?
    Een groendak verandert je dak drastisch. Daardoor valt deze klus onder de activiteit ‘bouwen’. In het geval van een sedumdak heb je meestal geen vergunning nodig, zolang het dak niet hoger is dan 5 meter. Wel moet je dit soort werken melden bij je gemeente. Gaat het om een intensief groendak? Dan heb je meestal wél een vergunning nodig, aangezien dit kan functioneren als buitenruimte en dakterras.


  • Moet ik aan andere vereisten voldoen voor ik een groendak plaats?
    De Waterparagraaf is een belangrijk aandachtspunt. Een overheid (meestal een gemeentebestuur) die een vergunning moet afleveren voor een verkaveling of bouwaanvraag, moet vooraf nagaan of de geplande werken schade toebrengen aan het watersysteem. Is die schade te groot? Dan kan de vergunning worden geweigerd. De waterparagraaf vereist dat er gemiddeld 60 liter waterberging plaatsvindt per vierkante meter bebouwde oppervlakte. Groendaken spelen een cruciale rol in het waterbeleid.


  • Is een groendak ook interessant zonder subsidie?
    Jazeker, een groendak is een mooie investering. Het is niet alleen een esthetische aanvulling op je woning, maar het verhoogt o.a. ook de waarde van je huis, is een positieve stimulans voor de biodiversiteit in je omgeving, … Kortom: het aantal voordelen is nagenoeg eindeloos. Ben je benieuwd of een sedumdak mogelijk is in jouw situatie? Maak dan een afspraak met een groendakspecialist en laat je uitgebreid adviseren. Ontvang offertes via het contactformulier.

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers