Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak subsidie 2024

Laatste update: 04 Mar 2024 – Wil je je dak omtoveren tot een duurzaam groendak? Dan kan je hier mogelijk een subsidie voor krijgen. Een groendak, ook wel bekend als sedumdak, is een goede stap richting duurzamer wonen. Benieuwd naar hoeveel sedumdak subsidie je kan krijgen, hoe je deze subsidie aanvraagt en wat de voorwaarden zijn? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoeveel subsidie voor een groendak?
Voorwaarden sedumdak subsidie
Subsidie sedumdak aanvragen
FAQ sedumdak subsidies
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Waarom krijg je subsidie voor een sedumdak?

De Nederlandse overheid moedigt het plaatsen van sedumdaken actief aan. Er zijn namelijk veel voordelen verbonden aan het vergroenen van daken. De beplanting op een  groendak neemt CO2 op en filtert de lucht. Dat is goed voor het milieu. Daarnaast biedt een beplant dak goede isolatie, een hogere levensduur van je dak, betere afvoer van regenwater, … Kortom, genoeg redenen om van je dak een sedumdak te maken.

subsidie sedumdak

 

Hoeveel subsidie voor een groendak?

Gemiddeld vergoeden gemeentes 20% tot 50% van de totale investering in sedumdakbedekking. Je kan de prijs van een sedumdak dus flink drukken. Hoeveel subsidie je precíes krijgt voor het aanleggen van een groendak wisselt per gemeente. Het subsidiebedrag ligt gemiddeld tussen de €20 à 35 per m².

TIP: aan het begin van 2024 passen bepaalde gemeentes de subsidievoorwaarden voor een sedumdak aan. Zo krijg je vanaf 1 januari in bepaalde gemeentes een subsidie voor het afkoppelen van het dak. Vraag zeker meer informatie aan bij je stadsdiensten!

 

Vraag advies aan een vakman!

Hoe hoog is de sedumdak subsidie in jouw gemeente? En wat zijn de totale kosten voor deze groene dakbedekking? Een vakman geeft je antwoord op deze vragen en begeleidt je met advies en prijzen op maat. Vind de juist specialist voor jouw project via onze offerteservice.

 

Voorwaarden sedumdak subsidie

Kan jij subsidie krijgen voor je sedumdak? En voor hoeveel subsidie kom je in aanmerking? Gemeentes hanteren specifieke voorwaarden om te bepalen of je subsidie krijgt voor je sedumdak en wat de hoogte is van die financiële tegemoetkoming. In de meeste gevallen moet je rekening houden met deze voorwaarden:

  • Oppervlakte van je dak: om in aanmerking te komen voor subsidie moet je dak groot genoeg zijn. Je sedumdak moet een oppervlakte hebben van een minimaal aantal m². Ook meerdere daken bedekken is een optie. Is je dak niet groot genoeg? Ga dan eens bij je buren na of ze ook geïnteresseerd zijn in een groendak en vraag de subsidie samen aan.
  • Waterberging: gemiddeld moet je sedumdak een wateropslagcapaciteit hebben van 25 liter per m².
  • Bouwjaar van de woning: in de meeste gemeenten moet je woning minimaal 5 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor sedumdak subsidie.
  • Deadline van je aanvraag: de deadline voor subsidieaanvragen ligt vaak aan het einde van het jaar. Sommige gemeenten hebben daarnaast een jaarbudget om subsidies te financieren. Is het subsidiepotje leeg, dan heb je pech.. Regel je aanvraag dus altijd zo snel mogelijk!
  • Maximaal subsidiebedrag: gemeenten bepalen de hoogte van je subsidie met een vast bedrag per m² aan dakbedekking, maar hanteren daarnaast ook een maximum totaalbedrag per aanvraag.
  • Uitvoertermijn: is je aanvraag goedgekeurd en heb je subsidie ontvangen? Dan moet de aanleg van het sedumdak binnen een bepaalde tijd worden uitgevoerd. De meeste gemeenten hanteren een uitvoertermijn van 1 jaar. Bij andere gemeentes kan je de sedumdak subsidie dan weer pas aanvragen als de werken afgerond zijn.

TIP: let goed op de specifieke voorwaarden die jouw gemeente hanteert voor sedumdak subsidie. Je kan vrijblijvend advies inwinnen bij een vakman. Hij beoordeelt of je dak geschikt is voor groene dakbedekking en of je voldoet aan de voorwaarden in je gemeente. Vergelijk vrijblijvend en gratis offertes van specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

sedumdak subsidie

 

Subsidie sedumdak aanvragen

Hoe vraag je subsidie voor je nieuwe groendak aan? Ook dit wisselt per gemeente. Er zijn 3 basisstappen om rekening mee te houden:

  1. Verzamel de benodigde documenten: hierbij gaat het om documenten zoals het aanvraagformulier en de offertes voor de uitvoering van de werkzaamheden. Vergeet ook niet om toestemming van de Vereniging van Eigenaren te vragen als je geen eigenaar bent van het dak.
  2. Vul het aanvraagformulier in: hier voer je alle basisinformatie van jouw project in. Hoeveel m² ga je bedekken, het bouwjaar van je woning, wat je betaalt aan de vakman, … Geef zo veel mogelijk details zodat je aanvraag compleet en duidelijk is.
  3. Verstuur je aanvraag: stuur je aanvraagformulier + bijlagen met hulp van je DigiD of eHerkenning naar je gemeente. In andere gevallen mail je het formulier + bijlagen naar de gemeente zelf. Heb je de aanvraag verstuurd? Dan krijg je gemiddeld binnen 8 weken te horen of deze is goedgekeurd. Na goedkeuring wordt de subsidie op de bankrekening van de aanvrager gestort.

 

TIP: het aanvragen van sedumdak subsidie doe je het best in samenwerking met een vakman. Hij weet precies waarop je moet letten in jouw gemeente. Maak gebruik van onze offerteservice en vergelijk voorstellen van 2 á 3 specialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag.

 

FAQ sedumdak subsidie

Een sedumdak heeft dus veel voordelen. Heb je nog vragen over de aanleg of het onderhoud van groendaken? Dan kan je altijd terecht bij een professional. Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen omtrent subsidies voor groendaken:



  • Is een sedumdak ook interessant zonder subsidies?

    Ja, zeker. Een groendak heeft namelijk veel troeven. Het is niet alleen een esthetische meerwaarde voor je woning, het levert daarnaast ook een positieve bijdrage aan de waterhuishouding, zuivert de lucht, en verlengt de levensduur van je dakbekleding. Genoeg redenen om een sedumdak te kopen. Onthoud dat je hiervoor wel een behoorlijk budget moet reserveren. Voorziet je gemeente geen subsidie? Dan kan de hoge aanschafprijs een drempel zijn om voor een groendak te kiezen.

    TIP: een gedeeltelijk groendak kan ook al interessant zijn en is bovendien een stuk goedkoper dan een volledig groendak. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Een professional helpt je graag verder en verliest je budget niet uit het oog. Start hier je aanvraag.



  • Waarom laat ik een groendak best plaatsen door een professional?
    Wil je aanspraak maken op de gemeentelijke subsidie? Dan moet je samenwerken met een vakman. Hij stelt een mooi sedumdak op maat samen en houdt hierbij rekening met allerhande technische vereisten zodat je optimaal van een duurzaam resultaat kan genieten. Bovendien helpt hij je met je aanvraag en bezorgt je de juiste documenten om deze tijdig in te kunnen dienen. Kortom: samenwerken met een vakman loont!

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers